Suur kõrvitsapidu 2022_5

Sügise sümbol kõrvits pakub hulgaliselt kasutusvõimalusi

Sügis on saabunud, tuues endaga kaasa värvilised lehed, jahedama ilma ning kõrvitsate hooaja. Kõrvits on seoses Halloweeni levikuga aina rohkem kasutuses ruumikaunistusena, kuid pelgalt dekoratsioonist on asi kaugel – tegemist on väärtusliku kohaliku toiduga. Sel nädalavahetusel toimub Porikuu festivali raames kõrvitsapidu, kus lisaks kõrvitsa ülistamisele otsitakse ka kõrvitsatoidu meisterkokka.
Kõrvits on mitmekülgne köögivili, seda saab kasutada väga paljudes erinevates roogades, soolasest magusani. “See, et kõrvits on sügise sümbol, aga samas ka väga huvitav tooraine, andiski meile idee korraldada kohalikku toitu ülistav sündmus – kõrvitsapidu, mille raames otsime teist aastat ka kõrvitsatoidu meisterkokka,” tutvustab kõrvitsapeo korraldaja, Treppoja Sahvri perenaine ja Laulasmaa OTTi eestvedaja Age Viimsalu.
“Kui eelmisel aastal said meisterkoka valimisel osalejad road kodus valmis teha ja žüriile maitsmiseks tuua, siis sel aastal valmistatakse road kohapeal, nagu ka Masterchefi telesaates. Reegleid on üks – roas peab olema kasutatud kõrvitsat. Edasi saab juba osaleja ise otsustada, et kas ta valmistab eelroa, supi, pearoa või hoopis desserdi,” selgitab Viimsalu konkursi ülesehitust.
“Möödunud aastal sai kõrvitsatoidu meisterkoka tiitli eelmisel hooajal Masterchefi saates neljanda koha saavutanud Marko Opmann. Sel aastal saab ta ise teiste roogasid hinnata ning liitub mainekate kohtunikega – Cordon Bleu tiitliga pärjatud peakoka Angelica Udekülli ja Aasta Koka 2022 Helena Vallimäega restoranist Wicca,” tutvustab Viimsalu. 
Magusast soolaseni
Toorainena annab kõrvits võimaluse olla loov ja kasutada oma fantaasiat.  “Eelmisel aastal osales kõrvitsatoidu meisterkoka valimistel 11 võistlejat. Kõrvitsaroogade valik oli päris lai, võitja tegi risotot ja kõrvitsasepikut, veel toodi võistlustulle kõrvitsakarri, kõrvitsasai, kõrvitsakaste ja -moos, püreesupp, kook, kommid ning muffinid,” tutvustab korraldaja kõrvitsatoitude mitmekesiseid võimalusi. “Mind üllatasid väga kõrvitsast tehtud assortiikommid,” lisas ta.
“Sel laupäeval viib peakokk Angelica Udeküll ürituse raames läbi põneva töötoa, kus peategelaseks on samuti kõrvits. Lisaks räägib ta taimetoidust üldisemalt ning annab kaasa teadmised kuidas toitu mitte raisku lasta. Põnevaid tarkusi ja teadmisi toidust jagatakse ka lastele,” selgitab Viimsalu.
“Meie eesmärk on kohalikku toitu ülistada ja propageerida aastaringselt. Nüüd kui värske kohaliku tooraine hooaeg hakkab lõppema, võtame ka LaulasmaaOTTi hooaja kokku suure toidu- ja käsitöölaadaga. Seega ei ole laupäeval kogu meie fookus ainult kõrvitsal vaid kohalikul toidul laiemalt,” räägib Viimsalu.